راههایی برای درمان شقاق در دوران بارداری
شقاق یکی از بیماری های نشیمنگاهی است که باعث ایجاد پارگی در انتهای کانال مقعد میشود و یکی از علل شایع خونریزی مقعدی می باشد. درد شدیدی را به همراه دارد و بیمار به دلیل درد داشتن از رفتن به سرویس بهداشتی خودداری میکند. این بیماری تنها در زنان باردار به وجود نمی آید، بلکه هر فردی امکان ابتلا به آن را دارد.
یکی از دلایل شایعی که شقاق مقعدی را در بارداری به وجود می آورد، یبوست است. تغییر هورمونها هم بخش دیگری از علل ایجاد این بیماری میباشد اما زمانی که جنین بزرگتر میشود به دلیل وارد شدن فشار، روده ها تنگ تر میشوند و عبور مدفوع از آن ها دشوار است.
برای مشاهده مطلب کامل اینجا کلیک کنید
علائم شقاق
- درد در هنگام دفع مدفوع
- خونریزی مقعدی
- خون در مدفوع
- خون روی دستمالی که خود را با آن تمیز می کنید
- پارگی در اطراف مقعد
- سوزش
- خارش
در صورتی که احساس خارش دارید هیچوقت ناحیه را نخارانید زیرا التهاب و حساسیت بیشتر میشود و از بهبود جلوگیری میکند. برای اینکه خارش را کمتر کنید از گیاه آلوئه ورا استفاده کنید زیرا خنک کننده است و احساس خارش را از بین میبرد.
درمان شقاق مقعدی
معمولا شقاق به خودی خود درمان نمی شود و تبدیل به نوع مزمن می شود که بسیار دردناک است و برای درمان باید اقدام کرد. پزشکان در دوران بارداری شقاق را درمان نمیکنند و پس از تولد نوزاد این اتفاق میافتد، بنابراین بسیاری از خانم های باردار برای کاهش درد و دفع مدفوع راحت تر درمان های خانگی را در پیش می گیرند که در ادامه راجع به آن ها توضیح خواهیم داد.
دقت داشته باشید که پس از زایمان به دنبال درمان قطعی تر باشید و به راحتی از آن نگذرید. یکی از بهترین راه ها درمان با لیزر است که راجع به آن صحبت خواهیم کرد.
درمان با لیزر
لیزر شقاق را تنها در چند ساعت درمان میکند و مانند عمل جراحی نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. لیزر درمانی با بی حسی موضعی انجام میشود و دوره نقاهت تنها پس از یک روز است. مزایای لیزر نسبت به جراحی بسیار زیادتر است و بیماران پس از آشنایی با این روش، راه های دیگر درمان را انتخاب نمیکنند.
جراحی
جراحی به دو صورت انجام می شود. روش اول ایجاد یک پارگی با چاقوی جراحی در اطراف مقعد است تا فشار از روی مقعد برداشته شود و شقاق درمان شود که با خونریزی و درد همراه است.
روش دوم برداشتن قسمت آسیب دیده مقعد است که بعد از عمل، بی اختیاری شدید مدفوع و گاز را به همراه دارد، البته در روش اول نیز این اتفاق رخ میدهد.
در روش های جراحی از داروهای بیهوشی استفاده می شود و اثرات آن تا مدتها در بدن فرد باقی می ماند و علاوه بر آن نیازمند یک روز بستری شدن در بیمارستان است.
درمان خانگی
همانطور که در بالا گفته شد، درمانهای خانگی را به عنوان درمان قطعی جایگزین نکنید و پس از زایمان برای درمان به پزشک مراجعه کنید زیرا این درمانها فقط علائم و درد شقاق را در دوران بارداری کاهش میدهند.
- مصرف مایعات عاری از کافئین
- مصرف مواد فیبردار
- نشستن در وان آب گرم زیرا التهاب را کاهش میدهد
- قرار دادن کیسه یخ روی ناحیه ی مورد نظر زیرا یخ کاهش دهنده ی درد و التهاب است
- مصرف ملینهای طبیعی مانند آلو برای جلوگیری از یبوست
- سعی کنید در دوران بارداری تحرک داشته باشید، در این صورت هم زایمان راحت تری خواهید داشت و هم به یبوست مبتلا نمیشوید
معمولا پزشک با معاینه شقاق را تشخیص میدهد، زیرا پارگی با چشم غیر مسلح نیز قابل دیدن است. بسیاری از بیماران شقاق را با بواسیر اشتباه می گیرند زیرا در هر دوی آنها خونریزی از مقعد وجود دارد. به همین دلیل برای تشخیص دقیق باید به پزشک مراجعه کنید.